در حال حاضر میگوها به دو صورت در بازار به فروش می رسند: میگو دریایی (میگو وحشی) و میگوی پرورشی
بدیهی است میگوهایی که به صورت طبیعی در آب های آزاد زندگی می کنند و از ریزجانداران موجود در دریا برای رشد خود استفاده می نمایند ، خواص منحصر به فردی پیدا نموده که ارزش مواد مغذی آن ها با نوع پرورشی ، هرگز برابری نخواهد کرد.
تفاوت های میگو دریایی و میگوی پرورشی
1- رگ های بدن میگو
میگوی پرورشی دارای دو رگ ، یکی در پشت کمر و دیگری در زیر شکم می باشد ولی میگو دریایی تنها یک رگ در پشت خود دارد. رگ پشت میگو همان روده میگو و رگ زیر شکم ، رشته عصبی است که در زمان پاک کردن آن ها را جدا می نمایند.
رگی که در پشت میگو وجود دارد در گونه پرورشی ، کدر رنگ است ولی در میگو دریایی شفاف و روشن است و باید خیلی دقیق شد تا آن را به چشم دید.
« میگوی دریایی »
« میگو پرورشی »
2- سایز و اندازه میگو
به دلیل آن که میگو دریایی فرصت بیشتری را برای رشد دارد ، معمولا در سایزهای بزرگ تر هم دیده می شود. ولی میگوی پرورشی دارای یک پروسه زمانی رشد مشخص است و پس از طی شدن این بازه برداشت شده و روانه بازار فروش می گردد. به همین علت معمولاً میگوهای پرورشی هم اندازه هستند و این خود یک روش شناخت آن ها از میگو صید دریا می باشد.
همانگونه که در تصویر زیر مشاهده می نمایید ، علت هم سایز بودن میگو پرورشی اینست که میگوها به صورت دسته جمعی با هم تغذیه می کنند (نوع تغذیه یکسان است) و با هم رشد می نمایند و در یک بازه زمانی معین از حوضچه بیرون می آیند ، پس نمی توان اختلاف اندازه و سایز را در آن ها مشاهده نمود.
3- رنگ بدن میگو
میگو دریایی صورتی کم رنگ یا نارنجی است و نوع پرورشی سبز زیتونی یا سبز متمایل به خاکستری می باشد و بدن آن حالت شیشه ای یا تلق دار دارد. آنچه به صورت عرف در میان مردم رایج است ، اینست که میگو را به رنگ صورتی می شناسند و در اغلب مهمانی ها ترجیح می دهند از میگوی دریایی استفاده نمایند زیرا بافت گوشت آن منسجم ، تُرد و خوش طعم است. شما با میگو می توانید غذاهای دریایی مختلفی را براساس ذائقه و سلیقه خود و افراد خانواده تان طبخ نمایید و از خوردن آن لذت ببرید. البته به یاد داشته باشید که در هنگام پخت میگو ، مواد مغذی و ارزشمند آن از بین نروند.
میگو دریایی
4- محل رشد میگو
میگوهای وحشی (دریایی) و قابل مصرف در ایران صرفاً در آب های جنوبی خلیج فارس و دریای عمان و در هر چهار استان جنوبی صید و راهی بازارهای مصرف می شوند و از تنوع گونه ای زیادی برخوردارند.
میگو پرورشی از نوع گونه وانامی (با نام علمی لیتوپنئوسمی) می باشد که بومی ایران نیست و در آب شور پرورش می یابد. این نوع میگوها در مزارع متصل به ساحل پرورش داده می شوند و توسط آب دریا که به وسیله پمپاژ به حوضچه ها می رسد ، رشد می کنند.
5- قیمت میگو
قیمت میگو دریایی با توجه به صید داخلی در آب های آزاد ،متأثر از شرایط است و قیمت میگوی پرورشی تحت تأثیر قیمت های جهانی می باشد. قیمت میگوی دریایی با توجه به ارزش غذایی بالای آن ، صید دشوارتر ، طعم و مزه عالی و طرفداران زیاد ، از نوع پرورشی بیشتر است.
شباهت های میگو دریایی و میگوی پرورشی
ارزش غذایی میگو
میگوها دارای اسیدهای چرب امگا 3 فراوانی می باشند. ویتامین های خانواده B از جمله B12 و B3 ، ویتامین D و C ، مواد معدنی نظیر منیزیم ، سلنیوم ، روی ، آهن ، فسفر از مواد مغذی بارز موجود در این موجودات ریز جثه می باشند.
با توجه به اینکه تغذیه میگو دریایی از موجودات زنده دریایی است ، لذا ارزش غذایی بالاتری خواهند داشت. البته نمی توان گفت که نمونه پرورشی فاقد این املاح معدنی و اسیدهای چرب است اما تفاوت خواص میگوی دریا با پرورشی در کیفیت و ساختار بدنی آن با توجه به سبک زندگی اش می باشد.
اگر در پرورش میگوها از آنتی بیوتیک و یا هورمون برای کوتاه تر نمودن پروسه رشد آن ها استفاده شود ، تأثیرات نامطلوبی را بر بدن انسان خواهند گذاشت. اما در مورد حیات میگو در آب های آزاد ، فرآیند رشد و نمو کاملاً طبیعی سپری شده و هیچگونه ماده غذایی مکملی برای سرعت بخشیدن به این امر طبیعی وجود ندارد.